KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
FRÝDLANTSKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

V Rábech tlačili perníkové Václavy

Ráby - V pátek 28.9.2007 patřil roubený zámeček pod Kunětickou horou v Rábech perníku. Sladké pečivo zdobené bílou polevou se tu kupovalo, jedlo i peklo.
Děti i jejich maminky si mohly vyzkoušet, jak se vyráběl klasický perník, jak ho znávaly děti z počátku minulého století. Čokoládová či barevná poleva tehdy byla věcí neznámou. Parádu na perníku obstarával reliéf, který pečivu dával podobu bohatě zdobeného srdce, koníka či zvířátka. "Těsto připravujeme z medu, mouky a koření. To je v tomto případě hlavně skořice, kterou do perníku dávám, aby při pečení pěkně voněl. Tyhle perníky budou pouze dekorační, takže je pečeme poměrně dlouho, aby byly trvanlivější. Kdybychom je chtěli jíst, vyndám je z trouby dříve a přidám do nich i další koření, jako například badyán a anýz," vysvětluje ježibaba, která kurz výroby perníčků vede. Podle mohutného plnovousu je to ale převlečený perníkář. Forma na perník je vlastně tlustší prkénko, do kterého je vyrytý obrázek. Před použitím ho perníkáři namastí jedlým olejem, aby se k němu těsto nelepilo.
Ježibaba zatím vyválela z těsta asi centimetr a půl silnou placku, ze které vyřízla obdélník, který odpovídal velikosti formy. A zatímco mluví, předvádí hloučku diváků další taje perníkářského řemesla. "Teď to musíte kousek po kousku pořádně přimáčknout k formě, aby se pěkně obtiskla do těsta. Promáčknutá místa potom pěkně zahladíte, a pokud jste formu dost namastili, objeví se vám takovýhle pěkný Vašek," říká, a když sloupne těsto z formy, je vidět reliéf s národním světcem v knížecí čepici na hlavě a s praporem v ruce.
Přebytečné těsto se pak snadno okrájí, takže perníkář získal svatý obrázek nebo figurku koníka. Za chvíli už z trouby zavoněly med se skořicí a první perníčky putovaly k lidem, kteří si je vytvořili.
"Bylo to moc zajímavé. Netušila jsem, že nezdobený perník může být po upečení tak hezký. Dole prodávají vyřezávané formy. Dvě nebo tři koupím a uvidím, jaký budu mít na vánoce úspěch s perníkem," říká Hana Strnadová z Pardubic.
Její šestiletá dcera Jana ji tahá za šos bundy a ukazuje jí ještě teplou, hnědou perníkovou panenku zavinutou v peřince. "Hezká, viď? Uděláme si ještě koníčka, jo?" říká mamince a staví se opět do fronty před stolem, kde Ježibaba zaučuje další perníkáře.
(vid)
Mladá fronta DNES - pardubický kraj
29.9.2007
DALŠÍ INFORMACE: Perníková chaloupka
Zveřejněno 29.09.2007 v 13:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba